Hoeboer Keramiek
Hoeboer Keramiek
HOEBOER KERAMIEK workshop masterclass team contact Hoeboer Pottery

draaien beginners september 2021

pottenbakker aan de draaischijf

Pottenbakken; het ziet er zo makkelijk uit en het lijkt zo heerlijk om te doen! Leuk is het zeker, makkelijk niet echt, maar je kunt het wel leren.

Hoeboer Keramiek biedt een gestructureerd lesprogramma aan, waarin stap voor stap de basisvaardigheden van het pottenbakken behandeld worden. Er wordt veel geoefend, zowel direct op de schijf als 'van de mast'. Ook de afwerking komt aan de orde, dat wil zeggen het afwerken van de onderkant, de decoratie en eenvoudig glazuren.

Dit is een cursus voor beginners, je hoeft geen enkele ervaring te hebben.

We zijn per september 2021 weer van start gegaan, voorlopig nog zo veel mogelijk op 1,5-meter-regel. Op onze nieuwe lokatie in 'De Hobbit', aan de Joseph Ledelstraat in Den Haag, zijn de draaicursussen voor beginners begonnen. Aan de Suezkade vinden zowel beginners- als gevorderdenlessen plaats.

wanneer:
Lessen duren 1,5 uur, een cursus duurt 15 weken. In de voor- en najaarsvakantie is er een week geen les. Cursussen beginnen elk half jaar in september en januari.

kosten:
Een beginnerscursus kost €300,-. Lesgeld is inclusief materiaal, glazuur, gereedschap en stookkosten.

Een groep bestaat normaal uit maximaal tien cursisten. In onze locatie in De Hobbit hebben we ruimte genoeg, maar op de Suezkade hebben we, zolang de 1,5 meter regel van kracht is, ruimte voor maximaal zeven draaiers.

wachtlijst:
Is een cursus vol? Meld je aan voor de wachtlijst. Veel cursussen zitten nu vol omdat met de huidige maatregelen niet alle plekken kunnen worden benut. Zodra de corona maatregelen worden versoepeld komen er weer plekken vrij. De verwachting is dat we in januari het cursusaanbod zullen uitbreiden naar de woensdag- en/of vrijdagavond, waardoor er meer plekken beschikbaar komen. Hou hiervoor de website in de gaten.

groepen

Bij Hoeboer Keramiek geven we aparte lessen voor beginners en gevorderden, zodat je zo veel mogelijk met mensen van je eigen niveau in de groep zit. Dit zijn altijd groepslessen.

Binnen de beginnerscursus zijn er ook twee niveau's: leerlingen die net beginnen en mensen die al een half jaar bezig zijn. De twee groepen volgen ieder een eigen lesprogramma. Elk half jaar stromen er nieuwe beginners in en vertrekken er mensen naar de cursus voor gevorderden.

In principe ben je na een jaar gevorderd, tenzij je liever nog een half jaartje beginner blijft. Je hoeft daar geen examen voor te doen. Je bent dan uiteraard nog geen volleerd pottenbakker, maar je hebt de basis aardig onder de knie.

Gevorderden gaan vanuit de basisvormen 'kom' en 'cilinder' hun eigen doelen stellen en daar op verder werken. Je kunt je bijvoorbeeld richten op 'serviesgoed', of 'theepotten', maar je doel kan ook zijn om grotere voorwerpen te draaien of een serie gelijkvormige objecten. Uiteraard is er technische begeleiding en feedback.