Hoeboer Keramiek
Hoeboer Keramiek
HOEBOER KERAMIEK masterclass team contact Hoeboer Pottery

raku

rakuHet woord raku betekent 'geluk door toeval' en is een Japanse manier van stoken. Het bijzondere van deze manier van stoken is dat de keramiek gloeiend heet (+/- 1000 graden) met tangen uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Het zaagsel gaat branden door de hitte van het werk. Hierdoor wordt er zuurstof onttrokken aan de klei en het glazuur. Ongeglazuurde delen worden zwart en door zogenaamde 'reductie' kan je speciale glazuur effecten krijgen. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek ook heel mooi.

rakuDe workshop bestaat uit 3 lessen van 2,5 uur waarin we werk maken en 1 dag waarop we het werk gaan stoken. Het stoken gebeurt bij Patty Schilder in Amsterdam. Het vervoer is niet inbegrepen. Gevorderde cursisten kunnen in technieken naar keuze aan de slag. Ook draaiwerk is geschikt. Beginners krijgen basistechnieken aangereikt. Verder gaan we in op geschikte decoratie methoden en glazuren, die bij raku de mooiste resultaten geven.

Docent:
Mijke (ochtend)
Victoria (avond)

Niveau: Er is geen speciale kennis of ervaring vereist.
Geschikt voor draaien en voor handopbouw.

Tijden:
3x vrijdagochtend 9:30-12:00 óf
3x vrijdagavond 19:30-22:00
maakdagen: 12,19,26 mei
stookdagen zaterdag 3 juni óf zondag 4 juni

Kosten: De workshop kost € 235,- per persoon bij minimaal zes en maximaal 10 deelnemers. De prijs is inclusief materiaal, glazuur en stookkosten en exclusief vervoer naar de stookdag in Amsterdam.

Aanmelden >>

Rode klei draaien met slibdecoratie en carven

rode klei, witte slibTijdens deze cursus draai je met rode klei. Afhankelijk van je draainiveau maak je kommen, cilinders en dekselpotten. Op het leerharde werk, al dan niet afgedraaid, breng je een laag gekleurde slib aan. Door nu delen weg te snijden uit de wand komt de kleur van de rode klei weer tevoorschijn. Het resultaat is een pot met textuur in twee kleuren, die van de klei en van de gekleurde slib. Eng om in je werk te snijden? We gaan eerst oefenen en experimenteren op leerharde tegels. Een korte cursus waarin je je heerlijk kunt uitleven in de decoratie van je potten.

Deze cursus bestaat uit 5 lessen van 2,5 uur, op maandagavond of donderdagochtendrode klei, carven

Docent:
Laurena

Niveau:
halfgevorderd (1x cursus gevolgd)

Tijden:
maandag 19:30-22:00
8,15,22 mei en 5,12 juni
óf
donderdag 9:30-12:00
11,25 mei en 1,8,15 juni

Kosten:
De cursus kost € 187,50 inclusief materiaal, glazuur en stookkosten.

Aanmelden >>

porselein draaien

victoria goodwinWie zich aan het draaien waagt, is al gauw nieuwsgierig naar dat mooi witte, maar lastige porselein. Grijp nu je kans, want slecht 1x per jaar wordt er in het atelier met porselein gedraaid! Ervaar hoe het voelt om met dit bijzondere materiaal te draaien. In deze cursus maak je kennis met de voor- en nadelen van dit materiaal. Er wordt van de mast gedraaid en van de schijf en tenslotte wordt er afgedraaid en gedecoreerd.

De cursus bestaat uit 6 lessen van 2,5 uur op donderdagochtend, of donderdagavond

Docent:
Pauline (ochtend)
Victoria (avond)

Niveau:
gevorderd (halfgevorderd afgerond)

Tijden:
donderdag van 9:30-12:00 óf
donderdag van 19:30-22:00
11, 25 mei en 1, 8, 15, 22 juni

Kosten:
De workshop kost € 225,- per persoon bij minimaal zes en maximaal 10 deelnemers. De prijs is inclusief materiaal, glazuur en stookkosten.

Aanmelden >>

grote ringenpot

terra sigillataHet bouwen van potten met kleiringen gebeurt al duizenden jaren overal ter wereld. In deze cursus gaan we kijken naar deze traditie en bouwen we een eigen grote ringenpot. De afwerking gebeurt niet met glazuur, maar met behulp van 'Terra sigillata', letterlijk 'verzegelde aarde'. Dat is een zeer fijn, gekleurd slib dat de pot waterdicht en glanzend maakt. We kennen het van de oude Romeinen, maar het wordt nu nog steeds gebruikt, b.v. in Zuid Amerika. We gaan experimenteren met onze zelfgemaakt terra sigillata slib.

Deze cursus bestaat uit 5 lessen van 2,5 uur, op maandagochtend of dinsdagavond

Docent:
Mijke

Niveau:
Er is geen speciale kennis of ervaring vereist. (ook geschikt voor 'draaiers')

Tijden:
maandag 9:30-12:00
8, 15 en 22 mei, 5 en 12 juni
óf
dinsdag 19:30-22:30
9, 16 en 23, 30 mei, 6 juni

Kosten:
De workshop kost € 200,- per persoon bij minimaal zes en maximaal 8 deelnemers. De prijs is inclusief materiaal en stookkosten.

Aanmelden >>

serviesgoed handopbouw

servies Deze cursus bouwen we gebruiksgoed. Denk aan kleine kannetjes, bordjes, een schaal, bekers, schoteltjes en lepels. Dat doen we door te bouwen met tot plakken uitgerolde klei. Maak je eigen sushi-set of gebaksservies, een set speciaal voor asperges, voor tapas of voor 'tea for two'. Leef je uit met texturen, kleuren en vormen. De laatste les ga je je werk glazuren. Een heerlijke freubel-cursus met een mooi resultaat.

Deze cursus bestaat uit 4 lessen van 2,5 uur, op woensdagochtend of vrijdagavond

servies

Docent:
Mijke

Niveau:
Heel geschikt voor 'draaiers' die eens iets anders willen proberen. Er is geen speciale kennis of ervaring vereist.

Tijden:
woensdag 9:30-12:00
31 mei, 7, 14 en 21 juni
óf
vrijdag 19:30-22:30
2, 9, 16 en 23 juni

Kosten:
De workshop kost € 160,- per persoon bij minimaal zes en maximaal 8 deelnemers. De prijs is inclusief max. 2 kg materiaal en stookkosten.

Aanmelden >>